PUSAN TÜRK ŞEHİTLİĞİ / EDA @cupcakekralice

Pusan Şehitliği, Kore Savaşı’nda (25 Haziran 1950 – 27 Temmuz 1953) ölen 6 ayrı yerde gömülü Birlemiş Milletler askerleri, Birleşmiş Milletler Komisyonu’nca Tanggok Mezarlığı’nda bir araya getirilmiştir. 3 bölgeden oluşan mezarlığın birinci bölgesinde, savaşa katılan ülkelerin kayıpları için sembolik bir mezar ve ülkelerin bayrakları bulunmaktadır. Buradaki Türk mezarının numarası 6’dır. İkinci bölgede idari tesisler, ibadethane, üçüncü bölgede ise 462 şehidin bulunduğu mezarlıklar yer almaktadır.

14.4 hektarlık bir alanda kurulu olan Kore Savaşı Mezarlığı 18 Ocak 1951'de inşaa edilmiştir. Birleşmiş Milletler Kore Anıtsal Mezarlığı dünyada Birleşmiş Milletler tarafından kurulan tek mezarlık. Mezarlıkta, orada defnedilen her askeri temsil eden, üzerinde isim, milliyet ve ölüm tarihi yazılı mezar taşları konulmuş. Ayrıca savaşta hayatını kaybeden bütün askerlerin ismi ve memleketi ‘Anı Duvarı’nda yazılmış. Mezarlıkta, savaşla ilgili belge ve dokümanların sergilendiği ve sinevizyon gösterisi yapılan bir salon var. Salonda gösterilen belgeselde dil seçeneği olarak Korece, İngilizce, Çince ve Japonca’nın yanında Türkçe de var. Mezarlık hakkında bilgi veren broşürler de aynı dil seçenekleriyle basılmış.

Şehitlik son derece bakımlı ve her zaman korunan çim zemin ve Kaizuka cinsi çam ağaçlarıyla kaplı. Toplam 11 ülkeden 2.300 asker bu şehitlikte yatıyor. İngilizlerden (885) sonra en fazla mezar sayısı bizim askerlerimize ait. Şehitliğin girişinde oldukça gösterişli bir kapı var. Ayrıca çıkarken düşüncelerinizi yazabileceğiniz bir ziyaretçi defteri de mevcut. Şehitliğin müze kısmında Türk askerleri ile ilgili birçok fotoğraf, Türkiye'den gelen değişik siltler, mezarların başında "Pusan'da Yatıyorum" adlı şiir, Türkiye'den gelen bayrak ve bir avuç memleket toprağı mevcut.

PUSAN'DA YATIYORUM
Hudutlar, dinler ötesinde
Gözlerin anlaştığı saat
Duyuyorduk sıcaklığını
Herşeyin,
Ne güzeldi Pusan'dan önceki bu günler
Zevki içindeydik birlikte düşünmenin
Dağ, bayır
Omuz omuza döğüşmenin,
Çok sürmedi, ayrıldım aralarından
Birşeyler oldu, farkında değilim
Bir gece bayrak bayrak
Kurudu kanım.
Yatıyorum Busan topraklarında şimdi
Ölüm kadar genişlemiş duygularım
Vatan oyle büyümüş ki başımda
Her dilden anlar oldum
Bütün ölüler uyanık
Ellerimiz göklerde birleşik
Toprak antenlerden konuşuyoruz
”Vatan bizimdir”
Selam sana buradan Türk şehidi
Sen Anadolu’da, ben Busan’da
Sen Türkiye için şehid
Ben dünya için...

NASİL GİDERİM?
Pusan Türk Şehitliği’ne gitmek için 2 numaralı yeşil renkli metro hattını (Line 2 – Kyungsung University ve Pukyong National University Station) kullanabilirsiniz. Dünyada Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen tek mezarlık olan şehitliğe giderken metrodan Daeyeon Station’da indikten sonra Exit 3’ten çıkıp 10-15 dakika yürüyebilir veya Memorial Park önünden otobüse binebilirsiniz.

Busan merkezinden şehir içi otobüsle şehitliğe gitmek için iki seçenek var:

1. Seomyeon durağından 68 numaralı otobüse binip UN Park otobüs durağında inmek.
2. Busan Station’dan 134 numaralı otobüse (Yongdang-dong) binip yine UN Park Bus Stop durağında inmek.

Not:Sabah saat 09:00 ile akşam üzeri 18:00 arasında açık ve giriş ücretsiz. Parmak arası terlik, mini etek, şort gibi açık giysilerle içeri girilmiyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar