TAYLAND'DA YAPILMASI GEREKEN 10 ŞEY! / EDA @cupcakekralice

1- Büyük Saray(The Grand Palace)
Krallığa ait ve dini bir deneyimin zevkini çıkarın!

Tayland'ın en kutsal heykeli olan Zümrüt Buda, kral ailesinin eski ikamet yeri olan Büyük Saray'ın hemen yanında görkemli Wat Phra Kaeo'da (Zümrüt Buda Tapınağı) bulunmaktadır. Ramayana'dan büyüleyici, destansı sahneler betimleyen duvar resimleri öteki dünyalara ait. Fakat altın kaplamalı Budist tapınakları ve Budist resimleri de ülkenin bir numaralı turist cazibeleridir. Tarihi Rattanakosin Adası'nda bulunan tapınak ve saray, Wat Pho'nun (Yatan Buda ve geleneksel bir masaj okuluna ev sahipliği yapan tapınak) yanı sıra Ulusal Müze, Şehir Direkleri ve Ulusal Galeri gibi diğer harikalardan sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde konumlanmıştır.

NotÖzel günler hariç her gün 08.30-15.30 arası açıktır. Ziyaretçilere kibar ve mütevazi giysi giyinmelerinin önemli olduğunu hatırlatmak isterim.



2- Khaosan Yolu

Güneydoğu Asya'ya gelen veya ayrılan genç turistler için kavşaklar Khaosan Yolu'ndadır. Bu sevimli şerit düzinelerce işportacı, esnaf, çok sayıda bar ve restorantları ile uluslararası bir deneyimdir. Alex Garland'nın The Beach romanı ve Leonardo DiCaprio'nun başrol oynadığı film versiyonundan beri yolun şöhreti her geçen gün artmaktadır. Şimdilerde bir Boots eczanesi, bir Burger King, bir McDonald's ve lüks konaklama tesisleri olmasına rağmen, Khaosan hala bir çok genç turisti ve bir zamanlar hippi olan ebeveynlerini cezbetmeye devam etmektedir. Khaosan yakınlarındaki, Phra A-hit Yolu, sanatsal restoranları, şık barları, tiyatro dans müzik ve festivallerine zaman zaman ev sahipliği yapan bir nehir kıyısı parkı ile Bangkok'un Küçük Bohemidir. Burada etraftaki güzel korunmuş ahşap evlerin herbiri, Bangkok'un geçmişine uzanan anıtsal birer kapıdır. Yakınlardaki nehir-taksi rıhtımı, geliş ve gidişleri kolaylaştırmaktadır.



3- Songkran & Loi Krathong Festivalleri
Festivallerde unutamayacağınız anlar yaşayın!

Gece çöktüğünde, ülkenin su yolları çiçek, tütsü ve mumla süslenmiş yüzen ışıklarla ışıklandırılmaktadır. Su Tanrıçası'na gösterilen bu hürmet, 11.Kamer ayının dolunayında gerçekleşmektedir. Ayrıca Loi Krathong'da romantik bir festivaldir. Çiftler, Krathong'larını birlikte yüzdürmeye giderler. Bu festivali ülkenin bir nehir, dere veya kanal bulunan her yerinde seyrederken veya katılırken, bu festivali gözlemleyeceğiniz en unutulmaz yer bu festivalin birkaç yüzyıl önce doğduğu Sukhothai Tarih Parkı'ndaki atmosferik kalıntılardır. Bu festivaller, tarımsal köklere sahip bu toplumda suyun ne kadar önemli olduğunu kanıtlamaktadır. Nisan ortasında kutlanan Tay Yeni Yılı olan Songkran esnasında, sokaklarda su savaşları yapılmakta; Buda heykellerini yıkama ayinleri düzenlenmekte ve gençlerin saygıdeğer büyüklerinin ellerine su dökmesi gibi sevgi gösterileri sergilenmektedir.



4- Meditasyon
Kendinizle barışık olun!

Aşırı strese girmiş ve sükunet arayan şehirlilerin, ülkenin pek çok tapınağından birinde meditasyon yapmak üzere inzivaya çekilmeyi düşünmesi gerekir. Suan Mokkh orman manastırının yakınlarında bulunan Surat Thani'deki Özgürlük Bahçesi'nde, gerçek Budist keşişlerinden sükunetin sırrını öğrenebilirsiniz. Başkentte Büyük Saray yakınlarında bulunan söz konusu tapınakta, ziyaretçiler İngilizce konuşabilen Tay keşişlerinden oturma ve yürüme meditasyon dersleri alabilirler. Hatta tapınaktaki merkezde, keşişlerin yaptığı gibi saat öğlen 12'den sonra yemek yememek gibi farklı kurallara uyduğunuz sürece bir gece veya bir kaç hafta kalabilirsiniz.

Tapınak, sadece miktarı size bağlı olan küçük bir bağışta bulunulmasını istemektedir.



5- Dünya Mirası Sit Alanlarında Bisiklet

''Mutluluk Şafağı'' anlamına gelen Sukhothai, ilk Siyam Krallığı'nın ve Tay dilinin doğuşunun şafağını da işaretlemiştir. Bir zamanlar, ilk krallıklarını 1238 yılında burada kuran Siyamlılar tarafından kovulan kadim Kmer imparatorluğunun bir karakoluydu. Klasik sanat, mimarlık ve Budizm için bir altın çağdı. Tayland'ın Angkor Wat'a eşdeğer olan Sukhothai Tarih Parkı'ndaki bu muhteşem antik kalıntıları gezmek için çok düşük ücretle bir dağ bisikleti kiralayın.



6- Güzellik Kaplıcaları & Tay Masajı
Bir sağlık turizmi dozu alın!

Tayland, Güneydoğu Asya'da kaplıca ticaretinin lideri konumuna gelmiştir. Ülkenin belli başlı otellerinin çoğunda, yüz bakımından fiziksel ve ruhsal bir denge sağlayan geleneksel Asya tedavi yöntemine dayalı bütünsel tedaviye kadar her şeyi seçebileceğiniz bir kaplıca bulunmaktadır. Bu kaplıcaların çoğu, tüm duyularınızın yenilenmesine yardımcı olmak amacıyla bol miktarda sanat eseri ve antikalar ile süslenmiştir. Ayrıca, Batı'da ödeyecekleri paranın çok altında bir ücret karşılığında kaliteli dişçilik hizmetlerinden yararlanabildikleri ve tasarruf ettikleri parayı tatillerinin geri kalan kısmı için harcayabilecekleri için Tayland'a dişlerini yaptırmak üzere çok sayıda insan gelmektedir.



7- Andaman Kıyıları

Deniz kayağından kumlu bir tropik plajda sadece güneş banyosu yapmaya kadar, zorlu veya hafif macera aramanıza bakılmaksızın, Krabi bölgesi adaları ve Phuket Adası gidilmesi gereken inanılmaz yerlerdir. Su sporu meraklıları için, jet-skilerden muz botlarına ve deniz paraşütünden açık deniz balıkçılığına kadar yüksek adrenalin akışı sağlayacak bir çok seçenek bulunmaktadır.



8- Pai'de Dinlenmek

Mae Hong Son eyaleinde, Tayland'ın kuzey dağları arasında yer alan
pastoral bir kasaba olan Pai, en cazip seçenekleri arasında doğa yürüyüşleri, dağ kabilesi köylerinde gecelemek, köpüklü su raftingi ve bisikletle dağ gezintilerinin yer aldığı etkinlikleri ile her yaşta eko-araştırmacılar için bir üs haline gelmiştir. Bu kasaba yakınlarında şelaleler ve yemyeşil tepeler uzanmaktadır. Kasabanın kendisi de Reiki'den geleneksel masaj ve Yeni Çağ disiplinine kadar zengin kurslar sunmaktadır. Genç ziyaretçiler için bir buluşma yeri olan Pai, yeni havaalanı sayesinde turizm pazarında yavaş yavaş yükselmektedir.



9- Tayland Körfezi

Gülücükler ülkesine yapılan hiçbir seyahat, küresel olarak övgü kazanmış tropik adalarını ve okyanus kıyılarındaki tatil yerlerini ziyaret etmeden tamamlanmış olmayacaktır. Golf ve sahilde at binmek için Hua Hin'e (ülkenin en eski sahil kasabası) gidin. Bol eko-turizm etkinlikleri için Ko Chang'ı deneyin. Gürültürücü gece hayatı için Pattaya'ya geçin ve Ko Samui'de tüm bu farklı zevklerin tadına varın. Gerçekten her şeyden uzaklaşmak istiyorsanız, Ko Chang Milli Deniz Parkı'nda bulunan Ko Mak' deneyin. Daha fazla Tay tarzı deneyim için, yönünüzü ülkedeki en ucuz ve en taze deniz ürünlerini sunan Bangkok yakınlarındaki Bang Sean'a çevirin.



10- Yüzen Çarşı & Khlong Turu

Bangkok, ana kol olan ''Kralların Nehri'' ile birleşen tüm su arterleri ile ''Uzak Doğu'nun Venedik'i'' olarak bilinmekteydi. Şafak Tapınağı ve Kraliyet Mavnalar Müzesi'nde verilen molalarla Bangkok Noi(küçük) ve Bangkok Yai(büyük) gibi nehrin Thon Buri tarafında bulunan bu kanallardan birkaçında uzun kuyruklu teknelerde bir tura katılmak Tay ve Siyam tarihine uzanmak için iyi bir yöntemdir. Uzun kuyruklu bir teknede su kanallarında seyretmek, kanal kıyısındaki evlerin, yüzen petrol istasyonlarının önünden geçmek hiçbir yerde bulamayacağınız bir heyecan fırtınası yaşamanızı sağlayacaktır. Diğer bir tarihi seyahat, Khlong Om kanalı boyunca makul fiyatlarla kum taşı heykeller gibi emeklerinin meyvelerini satan müreffeh Mon esnaflarının evi olan Ko Kret adasına yapılan gezidir. Oraya ulaşmak için, son istasyon olan Nonthaburi'ye giden bir nehir taksisine binin ve rıhtımda kendi uzun kuyruklu teknenizi kiralayın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar