Dünya Miraslarından Biri; NAMHANSANSEONG! / Eda @cupcakekralice

Namhansanseong (Korece남한산성, 南漢山城) (Güney Han Dağı Kalesi olarak da geçer) Güney Kore'nin başkenti Seul'un 25 km güneydoğusunda bulunan bir kaledir. Kale, 480 metre yükseklikte bir tepede yer almakta olup Seul'u korumak amacıyla inşa edilmiştir.




Adından da anlaşılacağı gibi Güney Han Dağında inşa edilmiştir. Surlar 17. yüzyıl da yapılmış bir tapınak içermektedir. Güney Kore’nin en önemli tarihi kalelerinden biridir. Namhansanseong Dağ Kalesinin iç alanı Gwangju’dadır. 1621 yılında yapımına başlanmıştır. Ana kale ve dış kale olarak iki bölümden meydana gelmektedir. 5 tablaya, 4 kapıya, 16 acil girişe, 7 tapınağa ve 2 yangın sinyal istasyonuna sahiptir. Önceleri 5 platforma sahip olduğu söylense de, şimdiye kadar sadece Sueojangdae Platformu korunabilmiştir. Kale içinde 45 gölet, 125 kışla ve 8 su değirmeninin bulunduğu söylenmektedir. 



1636 yılında Mançu Savaş’ında işgalcilere karşı koyan Koreliler, 45 gün boyunca bu kaleye sığınmışlardır. Günümüzde de yürüyüş parkuru olarak insanların kullanımına açılmıştır. Yürüyüş için sıklıkla tercih edilen bir yerdir.



Namhansanseong geleneksel tarihi açısından Onjo ile yani Baekje'nin kuruluşu ile bağlantılıdır. 672 yılında kale Jujangseong adıyla Şilla'yı Batıdaki Çin Tang hanedanlığından korumak için Namhan dağına inşa edilmiştir. Daha sonra kalenin adı Iljangseong olmuştur. Goryeo kralları savunma amaçlı ileri karakol olarak Gwangju'yu yani hemen yanındaki eyaleti başkent kabul etmişlerdir. Bu kale önemi açısından sürekli aktif olmuş ve tamir edilmiştir. 



Kale aynı zamanda, 16.yüzyıldan 18.yüzyıla kadar devam eden uluslararası savaşlar aracılığıyla oluşan Orta Asya’daki Kore (Joseon), Japonya (Azuchi-Momoyama Dönemi) ve Çin (Ming ve Qing Hanedanlığı) arasındaki karşılıklı ilişkilerin sonucudur.



Namhansanseong Kalesi - 7.-19. yüzyıllar arasındaki askeri mimari döneminin gelişim aşamalarını çok iyi yansıtan bir dağ kalesi olarak Joseon Hanedanlığının geçici başkenti rolünü üstlenmiştir

Günümüzde Güney Kore'nin egemenliğinin bir simgesi olarak görülmektedir. Kale 2014'te UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi.

Adres
158-1 Sansung-ri, Jungbu-myeon, Gwangju-si, Gyeonggi-do 
Website

http://namhansansung.or.kr

Yorumlar

Popüler Yayınlar